9 maanden zoektocht afgerond

Je zou het niet denken maar we hebben afgelopen week een zoektocht van 9 maanden afgerond. En wat zochten we dan? We zochten goede kleding. Je verwacht het niet dat zoiets zoveel tijd moet kosten in een tijd waarin de ene na de andere kledingwinkel failliet gaat en er kennelijk genoeg productie van kleding is tegen een extreem lage prijs. En toch was het zo. We zijn 9 maanden bezig geweest om baby/peuterkleding te vinden die past in onze filosofie van kwaliteit en we specifiek voor ons zelf konden laten maken. Voor oudere kinderen hebben we prima bio-katoenen shirts maar voor baby/peuters wilden we richting eigen shirts.

Wat was het probleem? Om te beginnen: er zijn HEEL veel kleding fabrikanten. Hoe kom je tot degene die voor ons interessant zijn?  Zo hebben we eisen rondom
- manier van produceren: geen kinderarbeid, gezonde werkomstandigheden, voorkeur in Nederland
- de pasvorm van de kleding
- de kwaliteit van de stof, niet te dun en heel belangrijk goed beprintbaar plus wasbaar
- de kwaliteit van de opbouw: niet dat het ene shirt 5 cm langer is dan de andere, consistentie in de produktie
- eigen labeling, het is immers ons eigen shirt
- shirts die passen in onze verwerkingswijze van beprinten, borduren en bedrukken.

We hebben buiten Europa gekeken, bijvoorbeeld China, Bangladesh en Peru. Samples gehad en bekeken. Vaak prima stof op zich maar lastig te controleren hoe het gemaakt is qua omstandigheden. Daarnaast was bij de helft van de leveringen de stof niet goed te printen. Zodra je de stof ging printen, verhitten of wassen ontstonden er problemen. Ook de pasvorm leverde vaak problemen op. De levering vanuit Peru was een goede uitzondering, goede kwaliteit en goede pasvorm.

Uiteraard ook binnen Europa hebben we gezocht. Onder andere vanuit Portugal en Turkije (formeel geen Europa maar prima om materialen uit te krijgen). De kwaliteit was goed. De stoffen waren goed te printen en wassen. Nadeel was het communiceren over pasvorm en  de dikte van de stof bleek ook lastiger.

Uiteindelijk hebben we een Nederlandse textielfabriek gevonden. Alle kleding wordt in Nederland gesneden en in elkaar genaaid. De gebruikte stoffen worden gekleurd in België en zijn 180 tot 220 grams. Stoffen die goed te borduren en printen zijn en ook na 30 wasbeurten prima blijven. De kleuren van de stof bleven goed en de kleur van de print. Nadeel was dat de prijs iets hoger lag dan de prijzen vanuit bijvoorbeeld Portugal. De voordelen van directere communicatie, kwaliteit en dikte, pasvorm wegen op tegen dit nadeel. Verder was het hier ook makkelijker het shirt volledig naar onze eigen hand te zetten. Uiteindelijk gaan we ook de bio-katoenen shirts die we voor oudere kinderen nu gebruiken vervangen door deze eigen kleding.

De kleding is nu besteld en we verwachting vanaf september dat we deze rompers en peutermaten kunnen leveren!

We kiezen voor frisse eigen ontwerpen op kwaliteitskleding gemaakt in Nederland. Een eerlijk product, kwalitatief hoog, een uniek en gelimiteerd product voor een eerlijke prijs. Onze eerste zoektocht is klaar, een lange zoektocht maar eentje met een mooi eindresultaat. Naast kleding gaan we echter ook slippers, broodtrommels, sleutelhangers, bekers, etc met onze prints bedrukken. Nu maar hopen dat de zoektocht daar sneller gaat :-)